Promenad till nybyggd förskola

2018-10-05
Huddinge Samhällsfastigheters bygge av förskolan Ängen är nu klart och några av de 100 barn som fått plats på förskolan genomförde under fredagen en symbolisk promenad till nya byggnaden tillsammans med föräldrar och personal.

– Vi ska gå till ”parkdagis”, berättar Amilion 3 år entusiastiskt och sätter på sig två små gummistövlar åt fel håll.

Hans mamma rättar till stövlarna och förklarar att ”parkdagiset” är den nybyggda förskolan Ängen dit barnen på förskolan Falken ska flytta. 

– Barnen har varit där och provlekt ute på gården och sedan dess pratar Amilion ofta om den fantastiska ”parken”. 

Vincent, 5 år, är lika entusiastisk och förklarar att den nya förskolan har en gul ratt som snurrar när man står på den, en häftig kikare på klätterställningen och en fin trähäst.

Åh, det är så himla fint! Jag tror att det är Huddinges finaste förskolegård.

Anna Klingsäter, mamma till Vincent 5 år

– Mitt "mamma-hjärta" slår verkligen när jag ser den nya förskolan, säger Vincents mamma Anna Klingsäter. Åh, det är så himla fint! Jag tror att det är Huddinges finaste förskolegård.

Förskolan Ängen är det senaste nytillskottet bland Huddinge Samhällsfastigheters förskolor. Den ligger på Lännavägen i centrala Huddinge och har plats för cirka 100 barn, varav några kommer direkt från förskolan Falken. Övriga barn skolas in under hösten.

Miljömärkt och energieffektiv

Tvåvåningsbyggnaden är miljömärkt och energieffektiv vilket innebär att den har tjocka väggar och tak, energieffektiva fönster och till sin konstruktion är mycket väl isolerad. I huvudsak värms förskolan upp av de människor som vistas i byggnaden och av hushållsapparater och belysning. Yttre buller stängs ute på ett effektivt sätt jämfört med konventionella hus och byggnaden upplevs därför som ett ”tyst hus" med en bra akustik. Förskolan har även ett grönt tak av sedum.

Alla barn som har middagsvila kommer att sova utomhus på byggnadens altan i ändamålsenliga sängar och sovsäckar. Förhoppningen är att det ska resultera i friskare barn och mindre smittspridning. 

Symbolisk promenad

Personal, föräldrar och barn från förskolan Falken samlades under fredagen för en gemensam symbolisk promenad till förskolan Ängen.

– Från 1968 till 2018 på 15 minuter, skojade förskolechef Sara Jiveskog Heiling, och syftade på att personalen byter arbetsmiljö från Falken som invigdes 1968.

Falken är en av Huddinge Samhällsfastigheters äldsta förskolebyggnader och hela verksamheten i denna lokal flyttar nu till förskolan Ängen.

Från och med 1 oktober finns även nattomsorg i förskolan Ängens lokaler för den som har behov av barnomsorg kvällar, nätter och helger. 

Sara Jiveskog Heiling

Sara Jiveskog Heiling

Förskolechef, förskolan Ängen

Om att starta upp en verksamhet i helt nya lokaler:

– Det är mycket jobb att starta upp en ny verksamhet. Det har varit fantastiskt med det stöd som både föräldrar och personal visat. De har haft förståelse för att all information inte går att få fram på en gång, de har väntat in formella beslut och varit delaktiga i de olika momenten under processen. Det är fantastiskt roligt att se resultatet. Modern verksamhet ska ha moderna lokaler och det har vi verkligen nu.