Hoppa till innehållet

Vår skola lockar besökare från hela världen

2018-10-16
Glömstaskolan är ett projekt som varit omdebatterat från första början, reaktionerna har varit starka både för och emot. Nu hyllas den av sina elever, och tar emot mängder av entusiastiska besökare från hela världen. År 2018 vann skolbyggnaden Huddinges byggnadspris.

sid16bild1.jpg
Åsa Machado, arkitekt på Origo arkitekter och Håkan Lindblom, chef fastighetsutveckling på Huddinge Samhällsfastigheter, är oerhört nöjda med att skolan har fått en miljö som är trygg, utan dolda hörn och som visar att skolan är en helhet.


Hemvister har ersatt traditionella klassrum

När skoldagen börjar på Glömstaskolan står rektor Magnus Nyberg Blixt i den gemensamma entrén för att hälsa varje elev och lärare välkommen. Är man besökare slås man av den hänförande ljusgården där trapporna leder uppåt till de olika hemvisterna som har ersatt de traditionella klassrummen.

Huddinge Samhällsfastigheter, som äger skolbyggnaden, och Åsa Machado, arkitekt på Origo arkitekter, var noga med att se till att hemvisterna skulle främja samarbete mellan personalen och att hela hemvisten går att överblicka, så att mobbning och otrygghet motverkas, samtidigt som eleverna även kan hitta sin egen fredade plats.

– Jag vågar påstå att Glömstaskolan ovanligt väl motsvarar läroplanens krav och intentioner, säger Åsa Machado.

Rektor Magnus Nyberg Blixt håller med. Sedan Glömstaskolan invigdes 2016 har han hittills tagit emot 99 studiebesök från hela världen. Alla är nyfikna på hur skolans verksamhet frångått de fasta klassrummen till förmån för hemvisten för olika årskurser och hur arkitekturen bidrar till en djupare samverkan i ett lärarteam. 

– Vi har släppt tanken på ”lärar-lotteriet" där man ska ha tur och få rätt lärare till rätt elev. I stället har man ett helt team av lärare som arbetar tillsammans. Vi slipper problemet med lärarvikarier och blir mindre sårbara. Lärare blir alltid bättre tillsammans, säger Magnus Nyberg Blixt.

Sedan skolan invigdes 2016 har vi hittills tagit emot 99 studiebesök från hela världen.

Magnus Nyberg Blixt, rektor Glömstaskolan


Arbetat för att skapa en trygg miljö

Huddinge Samhällsfastigheter och arkitekt Åsa Machado har tillsammans arbetat för att skapa en miljö som är trygg, utan dolda hörn, och som visar att skolan är en helhet. Lärarna ska kunna ha överblick och vara närvarande hela skoldagen.

Det finns rum, platser och inredning anpassat för olika pedagogiska situationer utöver stol och skolbänk, vilket hjälper eleverna att fokusera, delta mer aktivt och trivas i miljön.

Verkstäder och ämnesrum är inspirerande och viktiga gemensamma resurser som fått stort utrymme.

– En del har klagat på att deras barn inte kan gå i trappor. Men det är något man får lära sig här. Vi är inte här för det som vi redan kan, utan vi är en lärande organisation. Det gäller både lärare och elever, säger Magnus Nyberg Blixt.

Håkan Lindblom, chef fastighetsutveckling på Huddinge Samhällsfastigheter, är enormt nöjd med både samarbetet och resultatet av skolbygget. Byggentreprenören Arcona var delaktiga i hur man skulle uppnå guld i miljöklassning och skapa smarta ventilationslösningar.  WSP utformade skolgården som är en viktig del av helheten. 

– Det här är ett bra projekt rakt igenom och som också kunden är nöjd med, säger han.

Vinnare av Huddinges byggnadspris 2018!

Glömstaskolan vann Huddinges byggnadspris 2018.

Juryns motivering:

Den djupa byggnadskroppen får genom ljusgården ett behagligt dagsljus långt in i byggnaden. Den korridorslösa planlösningen ger en trygghet och överblickbarhet.

Byggnaden ger ett glatt intryck med ljusa fasader och varierad fönstersättning.

Skolgården är spännande och nivåskillnader har tagits tillvara för lek och rörelse. Gården ger möjlighet att delta men även att dra sig undan. Den stimulerar både till aktivitet och lärande.

Glömstaskolan visar på en modern skolmiljö som anpassat sig till en nytänkande pedagogik och forskning kring barns behov

Om Huddinges byggnadspris:

Huddinges byggnadspris ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av rådet för fysisk planering och vinnaren röstas fram av Huddingeborna.

Totalt kom det in nästan 2 000 röster i omröstningen 2018. Cirka en tredjedel av rösterna gick till Glömstaskolan.

Priset är en plakett formgiven av Huddingekonstnären Håkan Bull, som står bakom en rad offentliga verk i Huddinge.

 

Håkan Lindblom

Håkan Lindblom

Chef fastighetsutveckling, Huddinge Samhällsfastigheter

Om Glömstaskolans vinst i Huddinges byggnadspris 2018:

– Det är ett kvitto på att Huddingeborna är stolta över det vi bygger i kommunen. Glömstaskolan är en fysisk miljö som genom sin estetiska och arkitektoniska utformning är väl värd sitt pris.

Mer om Glömstaskolan:

Panelsamtal om framtidens skola i Almedalen 2018

Mitt i Huddinge: Glömstaskolan är invånarnas favoritbyggnad

Finalplats med två byggnader i Huddinges byggnadspris 2018


Skärmavbild 2018-08-28 kl. 22.15.02.png
Foto: Maja Brand

Publicerad:

Senast uppdaterad: