Hoppa till innehållet

Linnea om feriepraktiken Unga för orten: "Jag tänker mycket mer på skräp nu efter att ha plockat"

Det myllrar av ungdomar i källarlokalen på Fäbodvägen i Skogås. Klockan är precis före åtta på morgonen en måndag i juli och de ska strax få dagens arbetsuppgifter.

Ungdomarna, som är mellan 15 och 19 år, har fått sommarjobb genom projektet Unga för orten. Det är kommunen tillsammans med flera stora fastighetsbolag som tar gemensamt ansvar för tre områden i Huddinge. Flemingsberg, Vårby och Skogås. 

Huddinge Samhällsfastigheter ansvarar för Unga för orten i Skogås.

På schemat idag står förutom skräpplockning, beskärning av buskar och vattning, även att genomföra en trygghetsenkät bland de boende i Skogås.

HUSF_Unga_For Orten_2048px-3906.jpg
– Det är mitt första jobb. Det är alltid bra att jobba och få erfarenhet, men också kul att träffa nya personer och göra nya erfarenheter, säger teamledare Linnea Miderkvist, 19.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3390.jpg
– Bäst gillar jag att plocka skräp, säger Alex Ahmed, 15, som här delar ut en trygghetsenkät.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3420.jpg
William Becker, 16, hörde talas om sommarjobbet och Unga för orten genom sin mentor i skolan.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3439.jpg
– Det är kul att bidra med att öka trivseln och städa upp i området, säger teamledare Lucy Via, 18.

Efter ett kort morgonmöte lastar ungdomarna verktyg och annat material i skottkärror och beger sig gruppvis ut i området för att lösa sina uppgifter.

En av grupperna går mot Skogås centrum för att ägna sig åt trygghetsenkäten fram till förmiddagsrasten.

– Min storebror sommarjobbade med det här tidigare och berättade för mig. Jag ville också gärna vara med och städa upp Skogås, så bäst gillar jag att plocka skräp. Det är enklast, även om man inte ser det först så finns det jättemycket när man börjar kolla, säger Alex Ahmed, 15. 

William Becker, 16, hörde talas om sommarjobbet och Unga för orten genom sin mentor i skolan.

– Jag blev nyfiken och ville se hur det var. Det har varit bra hittills, bäst gillar jag att rensa ogräs. 

Lucy Xia, 18, är också med och delar ut kundenkäten. Hon var feriepraktikant förra året och är i år tillbaka som teamledare.

– Det är kul att bidra med att öka trivseln och städa upp i området. Jag tycker det är trevligt när folk vill prata med en och man känner att man gör något bra. 

Meningsfulla arbetsuppgifter

Therese Pettersson är arbetsledare inom trädgård på Huddinge Samhällsfastigheter och huvudansvarig för Unga för ortens verksamhet i Skogås. 

– Det har varit mycket planering. Det är viktigt att göra sommarjobbet meningsfullt, så ungdomarna behöver få varierade arbetsuppgifter. Jag tror att de tycker att det är kul, men alla arbetsuppgifter är inte lika roliga, så det är viktigt att de får göra något roligt varje dag, säger Therese Pettersson.

Idag är hon själv på plats i Skogås och följer ungdomarna under förmiddagen.

– Jag tror att den viktigaste effekten av Unga för orten är ökad gemenskap, att ungdomarna får lära känna varandra från olika delar av Skogås och Trångsund. Jag hoppas att vi kan hjälpa till att riva lite murar mellan grupperna. Men också mellan generationerna i samma område, säger Therese Pettersson.

– Det är också viktigt att ungdomarna får möjlighet att göra något för sin egen ort och viktigt för de övriga invånarna att se att ungdomarna gör det här. Det är fint att se hur en del äldre vågar sig fram och pratar med dem när de jobbar.

Det är viktigt att ungdomarna får göra något för sin egen ort och viktigt för de övriga invånarna att se att ungdomarna gör det här.

Therese Pettersson, arbetsledare trädgård Huddinge Samhällsfastigheter
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3415.jpg
Jessica Ascanio, 16, hjälper en man som bor i samma hus som henne med att översätta frågorna i enkäten till spanska.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3593.jpg
Lydia Demelew, 16, plockar skräp vid husen kring Fäbodvägen.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3509.jpg
Anton Nilsson, 16, vattnar en plantering vid Skogås Racketcenter. I våras fick han tips på ungdomsgården om sommarjobbet och anmälde sig direkt på hemsidan.

Målat om lekplatsen i Edboskolan

Nere vid Skogås Racketcenter håller Anton Nilsson, 16, på att vattna en plantering. I våras fick han tips på ungdomsgården om sommarjobbet och anmälde sig direkt på hemsidan.

– Bästa hittills har varit när vi målade om lekplatsen i Edboskolan. Vi målade rutschkanan och bänkar och gjorde lekplatsen roligare. Jobbigast har varit att plocka ogräs. Man måste verkligen ta med rötterna, annars växer det tillbaka mer och mer, säger Anton Nilsson. 

Gemenskap

Vid husen kring Fäbodvägen några hundra meter därifrån plockar en av grupperna skräp.

– Jag gillar Unga för orten eftersom de samlar alla som hör hit i ett gemensamt projekt. Jag bor här i Skogås men jag bytte skola när jag var ganska ung. Jag brukar inte vara så mycket i Skogås, så för mig har det här varit ett bra sätt att lära känna nya människor och uppleva Skogås under sommaren, säger Lydia Demelew, 16.

Aymen Behan, 18, är teamledare för andra året.

– Jag bor nära så det är enkelt för mig att ta mig till jobbet. Det är roligt och känns skönt att göra rent och fint där man bor. Inget är direkt jobbigt men att plocka skräp kan vara lite uttråkande.

HUSF_Unga_For Orten_2048px-3547.jpg
Aymen Behan, 18, är teamledare för andra året.

Jag håller på att ta körkort nu så jag tror att pengarna som jag tjänar kommer gå till det.

Aymen Behan, 18, teamledare Unga för orten

Rensa ogräs i planteringarna

Albion Kelmendis grupp har flyttat upp till centrum för att rensa ogräs i planteringarna på parkeringsplatsen.

– Jag kände att jag inte ville vara hemma och sova hela dagarna, så när jag hörde talas om det här sommarjobbet så ansökte jag.

– Det har varit kul. Schemat har passat mig bra också. Vi har börjat tidigt, så att jag har haft tid att träna och hänga med kompisar efteråt. Att måla har varit roligast hittills, eftersom man skapar något eget. Man har en bild i huvudet och sen gör man det. Plocka skräp kan bli lite långtråkigt efter ett tag. 

Intensivt bearbetar han en envis tistel som växer upp genom lavendeln.

HUSF_Unga_For Orten_2048px-3952.jpg
– Jag kände att jag inte ville vara hemma och sova hela dagarna, så när jag hörde talas om det här sommarjobbet så ansökte jag, säger Albion Kelmendi.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-4023.jpg
Albion Kelmendi bearbetar en envis tistel som växer upp genom lavendeln i Skogås centrum.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-4037.jpg
– Jag hade svårt förut att prata med nya människor, men nu går det bättre. Det har nog varit det viktigaste som jag lärt mig här, säger Lydia Demelew, 16.
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3681.jpg
– Jag hade missat att planera in enkäten idag, så nu försöker jag få till planeringen för resten av dagen, säger Fredrik Wahlstedt.

Nya kunskaper

Unga för orten är Lydia Demelews första sommarjobb.

– Jag var lite nervös i början men alla ungdomar är jättesnälla och trevliga att prata med. Jag hade svårt förut att prata med nya människor, men nu går det bättre. Det har nog varit det viktigaste som jag lärt mig här, säger Lydia Demelew, 16.

Lär sig att passa tider

Under lunchrasten håller de flesta ungdomarna till i lokalen på fäbodvägen. Förutom mikrovågsugnar, bord och stolar finns även ett pingisbord.

Fredrik Wahlstedt arbetar normalt som trädgårdsarbetare på Huddinge Samhällsfastigheter, men just nu arbetsleder han ungdomarna inom Unga för orten.

– Jag har aldrig arbetat med ungdomar tidigare, men en utmaning är att planera så att de alltid har något meningsfullt att göra, säger Fredrik Wahlstedt. 

– Jag tror att de förutom att lära sig att passa tider och göra sina arbetsuppgifter också får med sig en känsla både för att det är viktigt att ta hand om sina egna områden och att hjälpa andra. Det skapar också möten mellan ungdomarna och andra skogåsbor som ser dem arbeta ute i området.

HUSF_Unga_For Orten_2048px-3646.jpg
Under lunchrasten håller de flesta ungdomarna till i lokalen på fäbodvägen. Förutom mikrovågsugnar, bord och stolar finns även ett pingisbord.

Fakta: Unga för orten

Unga för orten är en återkommande trygghetssatsning som genomförs i form av feriepraktik under sommaren i tre områden i Huddinge kommun. Feriepraktiken innebär bland annat att de ungdomar som blir antagna får arbeta med parkskötsel, enklare renovering och målning för att skapa trivsel i området. Äldre ungdomar ges även möjlighet att söka feriepraktik som teamledare. Projektet finansieras av föreningen Samverkan Huddinge. Medlemmar i föreningen är Huddinge kommun, Huddinge Samhällsfastigheter, Huge Bostäder, Balder, Magnolia Bostäder och Hembla.

Fem mål med Unga för orten:

  • Rusta upp och modernisera i sitt område
  • Skapa trygghet i sitt område
  • Skapa jobb genom att själv arbeta för sitt område
  • Stärka demokratin i sitt område
  • Skapa och delta i kulturen och idrotten i sitt område
HUSF_Unga_For Orten_2048px-3794.jpg
Murtaza Qalandari, klädd i vit keps, är teamledare och gör idag fint på gårdarna närmast centrum i Skogås med sin grupp.

I slutet av lunchen samlar Fredrik Wahlstedt teamledarna för att gå igenom vad som ska göras under resten av dagen.

Ungdomarna plockar ihop vad de behöver för eftermiddagens arbete.

– Jag vill gärna vara aktiv på sommarlovet, det känns konstigt att inte göra något. Så när jag fick se en lapp om det här sommarjobbet så ansökte jag direkt, säger Murtaza Qalandari, 17. 

Nu efter lunch gör hans grupp fint på gårdarna närmast centrum. 

HUSF_Unga_For Orten_2048px-4069.jpg
Cassandra Boskovic, 15

Erfarenhet som fyller på CV:t

Cassandra Boskovic, 15, är en av de yngsta feriepraktikanterna i år.

– Jag kände att jag måste börja jobba så jag har något på mitt CV. Alla mina kompisar hade börjat söka jobb och jag tyckte att det var perfekt att jobba för kommunen, säger Cassandra Boskovic. 

Just nu försöker hon få skogåsborna i centrum att svara på trygghetsenkäten.

– Det är lite jobbigt när det kommer fram folk från min gamla klass, det blir lite stelt. Men att jag bor så nära betyder också att jag har nära till jobbet varje dag, säger Cassandra Boskovic.

– Jag trodde också att jobbet skulle vara enklare, men vi jobbar ganska hårt. Det är tufft i solen när det är varmt, men alla i gruppen är sköna och trevliga och jag är glad att jag känner mig trygg här.

Varför sökte du feriepraktik?

Albion Kelmendi

Albion Kelmendi

Feriepraktikant, Unga för orten

– Jag har velat testa på att jobba och jag funderar på att söka jobb någon annanstans efteråt. Jag vill bli van att jobba, tjäna pengar och spara. Att lära mig att hantera pengar och inte bara slösa. 

– När jag får lönen ska jag köpa nya boxningskläder och skor. Eftersom jag tävlar i boxning. Sen ska jag nog spara resten till en vinterjacka och om det blir kvar något efter, sparar jag till nästa sommar.

Linnea Miderkvist

Linnea Miderkvist

Teamledare, Unga för orten

– Min skola, Östra gymnasiet, skickade ut att man kunde sommarjobba här. Det är mitt första jobb. Det är alltid bra att jobba och få erfarenhet, men också kul att träffa nya personer och göra nya erfarenheter.

– Jag gillar blandningen av att vara med nya människor och göra nya saker som jag uppskattar. Och jag tänker mycket mer på skräp nu efter att ha plockat än vad jag gjorde innan. 


Text & Foto: Ola Jacobsen

Publicerad:

Senast uppdaterad: