Hoppa till innehållet

Nu är nya byggnaden vid Glömstaskolan klar

2020-09-07
Elever och personal flyttade in i den nya byggnaden på Glömstaskolan i samband med skolstarten den 20 augusti.

Glömstaskolan 200817 0966
Foto: Ola Jacobsen/Huddinge Samhällsfastigheter

Glömstaskolan har byggts på uppdrag av Huddinge kommun och är vår nyaste skolbyggnad. Den första och större huvudbyggnaden med vit fasad – som vann  Huddinges byggnadpris 2018 – stod färdig 2016. Nu har skolan utökats med en mindre roströd byggnad intill.

Den nya byggnaden harmoniserar i sitt uttryck med den tidigare befintliga skolbyggnaden. Utanför har skolgården utformats för att erbjuda såväl mer utmanande lek som lugnare miljöer för eleverna.

Bra dialog

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu flyttar in våra F-3 klasser med fritids till vårt nya hus. Det skapar nya möjligheter för oss att anpassa vår verksamhet efter eleverna, säger rektorn Jan Ferm till Huddinge kommuns hemsida.

Han tycker att byggprojektet har flutit på bra.

– Vi är glada över den goda dialog som funnits med ansvariga på plats. Barnens säkerhet har varit i fokus tillsammans med en god arbetsmiljö för såväl elever som pedagoger.

Uppmärksammad skolbyggnad

Glömstaskolans undervisning i den nya flygeln bedrivs i fyra så kallade hemvister med 90 elever vardera. I hemvisterna finns tre basrum och ett antal grupprum samt ett öppet studielandskap som kan delas in i en aktiv respektive lugnare del.

– Den här skolan är unik och har uppmärksammats över hela världen, säger Håkan Lindblom, chef fastighetsutveckling Huddinge Samhällsfastigheter. Många är nyfikna på hur Glömstaskolans verksamhet frångått de fasta klassrummen till förmån för hemvisten för varje årskurs och hur modern arkitektur och utformning anpassats för nytänkande pedagogik och forskning kring barns behov. Det här är en skola som vi på Huddinge Samhällsfastigheter är mycket stolta över.

– Luftkvaliteten, miljön, ytan. Allt är toppklass och jag är supernöjd, säger Glömstaskolans rektor Jan Ferm till Mitt i.​

Längre fram planeras en liten invigning på skolan.

Skolbyggnaden har projekterats och byggts för att uppnå Miljöbyggnad Silver. Entreprenör var Arcona.

Publicerad:

Senast uppdaterad: