Hoppa till innehållet

Nya föreskrifter för att förhindra smitta av covid-19 i skolmatsalar och restauranger

2020-03-27
Med anledning av covid-19 föreskriver Folkhälsomyndigheten följande för verksamheter såsom skolmatsalar, caféer och restauranger etc:

  • Verksamheten ska i sin egenkontroll ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare.
  • Verksamheten ska ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
  • Verksamheten ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dessa lokaler.
  • Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. 
  • Besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. 
  • Stående servering vid barer är inte tillåtet.

Om det föreligger risk för smittspridning av covid-19 får smittskyddsläkaren efter samråd med kommunen besluta om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven i denna föreskrift.

Föreskriften gäller från och med den 25 mars och genomförs med stöd av 12 § smittskyddsförordningen (2004:255). Föreskriften gäller året ut. 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Publicerad:

Senast uppdaterad: