Vår kundtjänst är digital och hanteras av en AI-robot.

Vår kundtjänst är digital och hanteras av en AI-robot.

Här ger vi tips och råd för ett lyckat samtal. Om ditt samtal inte fullföljs korrekt, kontakta din fastighetsvärd på direktnummer.

Hoppa till innehållet

Roligare sommarjobb med mer ansvar

2021-06-22
I år ger vi gruppledarna i Unga för orten fria händer att planera skräpplockning, ogräsrensning och måleriarbeten. Resultatet: Ett större engagemang för ett finare och tryggare Skogås.

Ute är det 28 grader varmt, men en halv trappa ner i källarlokalen på Fädbovägen i Skogås är det svalt och skönt. Ett hav av skor är det första som möter blicken. Lite längre in i lokalen sitter ett gäng 15- och 16-åringar och rättar till vätskebalansen med jordgubbssaft.

Efter fem dagar av ogräsrensning, skräpplockning, tvättande och målande sitter de nu och pratar igenom veckan som varit. För många är det första erfarenheten av ett jobb.

De har just avslutat sin första vecka av feriepraktik inom Unga för orten, en årligen återkommande sommartrygghetssatsning med fokus på att skapa finare och tryggare områden i Vårby, Skogås och Flemingsberg.

HUSF UFO 210618 2048Px 1133

Unikt för i år är hur Huddinge Samhällsfastigheter har organiserat sin del av Unga för orten.

– Tidigare år har vi arbetat med gruppledare, ungdomar som är några år äldre och anställs direkt av oss. Det som är nytt i år är att gruppledarna får ta ett större ansvar och även planera arbetet. Det är både roligare för gruppledarna och innebär mindre arbete för oss, säger Therese Pettersson.

Therese Pettersson, arbetsledare inom Trädgårdsgruppen på Huddinge Samhällsfastigheter

Therese Pettersson, arbetsledare inom Trädgårdsgruppen på Huddinge Samhällsfastigheter

”Unga för orten är ett jätteroligt projekt. Det är mycket arbete med planering innan men så mycket skratt och glädje under sommaren. Arbetet med ungdomarna är en härlig fläkt. För de flesta är det här deras första jobb, så vi får möjlighet att visa dem hur ett jobb är och ge dem en bra ingång i arbetslivet.”

Hon arbetar normalt som arbetsledare inom trädgårdsavdelningen på Huddinge Samhällsfastigheter, men har i flera år engagerat sig i projektet Unga för orten.

Hela företaget engagerat

Men det ökade ansvaret för gruppledarna är inte den enda nyheten i år. Istället för att som tidigare låta trädgårdsgruppen sköta Unga för orten har Huddinge Samhällsfastigheter i år öppnat upp för hela företaget att engagera sig.

– Vi bjöd in till ett internt Unga för orten-öppet hus där vi berättade om projektet. I samband med det så visade flera kollegor intresse, säger Therese Pettersson.

HUSF UFO 210618 2048Px 2927
Åsa Backholm arbetar normalt med inköp på Huddinge Samhällsfastigheter. För henne var det just kopplingen till samhället som fick henne intresserad av Unga för orten.

Åsa Backholm har en bakgrund som jurist och arbetar normalt med inköp på Huddinge Samhällsfastigheter. För henne var det just kopplingen till samhället som fick henne intresserad av projektet.

– Unga för orten är ett samhällsviktigt projekt och ett sätt att aktivera ungdomarna under sommarlovet. För mig som arbetar framför datorn större delen av tiden är det extra kul också att få göra något praktiskt, säger Åsa Backholm. 

Oväntade effekter

Men hon har också sett en annan och lite mer oväntad effekt av att hela företaget kan engagera sig i Unga för orten.

– Nu under planeringsfasen under våren har jag fått möjlighet att lära känna andra kollegor än de som jag normalt arbetar med. Det har givit mig en inblick i deras arbetsuppgifter, utmaningar och glädjeämnen som jag inte hade fått annars.

Petri Päkkilä, anläggningstekniker på Huddinge Samhällsfastigheter och engagerad i Unga för Orten

Petri Päkkilä, anläggningstekniker på Huddinge Samhällsfastigheter och engagerad i Unga för Orten

”Det är kul att leda ungdomar som är så engagerade, att få vara en del av deras första jobb och få en möjlighet att leda dem på rätt väg. De första dagarna var det vissa som gnällde lite att det var jobbigt att vara uppe tidigt på morgonen, så då fick jag möjlighet att vända deras inställning. Det är häftigt att se hur de på mindre än en vecka gick från gnäll till att tycka att det är roligt att arbeta tillsammans.”

Nu under sommaren turas Åsa och hennes kollegor om att finnas till hands för gruppledarna. Tanken är att man ska kunna ha sommarsemester som vanligt, även om man är engagerad i Unga för orten.

– Det är väldigt givande att träffa ungdomarna och känna att man bidrar med en viktig samhällsinsats. Genom sitt arbete gör det både området fint och ökar tryggheten. Det enda som jag skulle göra annorlunda med facit i hand är att försöka frilägga mer tid för Unga för orten. Nu har jag lite för mycket med mitt ordinarie arbete parallellt med ungdomarna, så om jag får vara med nästa år hoppas jag kunna planera lite annorlunda, säger Åsa Backholm.

HUSF UFO 210618 2048Px 2899
Gruppledarna, Therese Pettersson och Åsa Backholm utvärderar den första veckan av årets upplaga av Unga för orten.

Nu är det fredag eftermiddag och de sista ungdomarna har lämnat lokalen i Skogås. Therese Petterson och Åsa Backholm samlar arbetsledarna för ett utvärderingsmöte, för att höra hur den första veckan gått.

– Har ni känt att ni kunnat genomföra de planerade arbetsuppgifterna? Har ni haft rätt material och fått stöd av oss? 

– Ja, ja, ja, säger gruppledarna snabbt. De har koll.

HUSF UFO 210618 2048Px 2866
Veckoplanering.

– Ingen har hoppat av, det är kul! Vi var lite oroliga för vissa av ungdomarna i början av veckan, men de har hittat in fint i gruppen nu. Vi har också lärt oss vilka som jobbar bra tillsammans och vilka som vi ska undvika att para ihop, säger en av gruppledarna.

Therese Pettersson påminner om glassen som ligger i frysen. Den ska ätas när polisen kommer och informerar.

– Och tänk på att stänga fönster och låsa när ni går för dagen. Och kolla om någon är vegetarian, så att vi köper in rätt mat till grillningen sista dagen!

"Vi har förberett oss mentalt. Vi klarar det här nu!"

Helgen är nära, men innan det kan bli helg måste gruppledarna tidrapportera. Det blir tyst i soffgruppen när de unga gruppledarna försjunker i tidrapporteringens värld.

– Jag såg att det gått mycket saft, så vi köper några dunkar och ställer hit. Känner ni att ni behöver något mer stöd av oss med planeringen, frågar Åsa Backholm.

– Nej det fixar vi själva, säger en av gruppledarna snabbt.

– Vi har förberett oss mentalt. Vi klarar det här nu, skrattar en annan.

HUSF UFO 210618 2048Px 2862
Gruppledarna avslutar veckan med det vuxnaste man kan göra: tidrapportera.
Terese Rosengren, business controller på Huddinge Samhällsfastigheter och engagerad i Unga för Orten

Terese Rosengren, business controller på Huddinge Samhällsfastigheter och engagerad i Unga för Orten

"Jag har ingen kontakt med ungdomar i den åldern i min vardag, så jag kände att det skulle vara nyttigt för min egen utveckling att få arbeta med dem. Jag tycker också att det varit väldigt givande att arbeta tillsammans över gränserna inom företaget. Vi kommer från olika håll och visst kan det bli missförstånd ibland, men det har varit väldigt nyttigt att se vad andra gör på så nära håll. Genom det här arbetet har jag fått en mycket större förståelse för mina kollegor.”

Fakta: Unga för orten

Unga för orten är en återkommande trygghetssatsning som genomförs i form av feriepraktik under sommaren i tre områden i Huddinge kommun. Feriepraktiken innebär bland annat att de ungdomar som blir antagna får arbeta med parkskötsel, enklare renovering och målning för att skapa trivsel i området. Äldre ungdomar ges även möjlighet att söka feriepraktik som teamledare. Projektet finansieras av föreningen Samverkan Huddinge. Medlemmar i föreningen är Huddinge kommun, Huddinge Samhällsfastigheter, Huge Bostäder, Balder, Magnolia Bostäder och Hembla.

Fem mål med Unga för orten:

  • Rusta upp och modernisera i sitt område
  • Skapa trygghet i sitt område
  • Skapa jobb genom att själv arbeta för sitt område
  • Stärka demokratin i sitt område
  • Skapa och delta i kulturen och idrotten i sitt område

Publicerad:

Senast uppdaterad: