Hoppa till innehållet

Rara tops och saftiga burgare när Hela Huddinge städar vid Källbrinks IP

2021-09-14
Som en del av Hela Huddinge städar, Hela Sverige plockar skräp och den internationella dagen World Cleanup Day plockar Huddinge Samhällsfastigheters medarbetare skräp tillsammans under veckan. Idag plockade halva gänget uppdelat på två pass i området runt Källbrinks IP och på torsdag är det dags för nästa gäng i området runt Stortorpshallen.

– Själva skräpplockningen sker i grupper med 4–5 personer, men vi passar också på att äta och fika gott, tävla om fina priser i ett skräpplockarbingo och umgås mellan avdelningarna, säger Therese Silfverduk, miljöstrateg på Huddinge Samhällsfastigheter.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0771

I det skarpa solljuset bakom läktaren vid Källbrinks IP formerade förmiddagens skräphjältar snabbt en ringlande kö framför den mobila hamburgerian. En av grupperna hade lyckats få fyra av fem rader på skräpbingot och belönats med presentkort för sina insatser.

–  Jag har faktiskt gjort ett ganska svårt bingo, så det är riktigt bra jobbat att pricka fyra av fem rader, säger Therese Silfverduk, bingokonstruktör och miljöstrateg.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0805
Hela Huddinge Städar 2048Px 0809

Även om kön var lång lyckades kocken få ut dryga 50-talet saftiga kött- och halloumiburgare under den utsatta tiden, mellan 11.30 och 12.30. Sen började allvaret för eftermiddagsgänget.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0817

Helena Hagberg, förvaltningsassistent, Ali Mermer, fastighetsvärd, Malin Jansson, upphandlare och Inger Traav, förvaltningsassistent funderar på var de ska börja innan de sticker iväg.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0847

De fyller snabbt påsarna och prickar av bingot. Godispapper, munskygg, fimpar, plastbitar och trasiga tennisbollar fyller snabbt påsarna.

– Det här är både omväxlande och kul. Det känns som att man gör en samhällsinsats på arbetstid, säger Malin Jansson.

– Jag är inte så mycket i skogen förutom när jag plockar svamp, men jag tycker att det är ganska roligt att plocka skräp faktiskt, säger Inger Traav.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0850

Helena Hagberg har fått syn på något i en skogsdunge vid sidan av gångvägen. Hon försvinner en stund i det gröna. Plötsligt hörs hennes röst från den täta vegetationen:

– Jag har hittat en plasthandske. Finns den på bingolistan?

Det blir tyst i gruppen medan Malin letar. Jubel bryter ut när gruppen får göra ännu ett kryss.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0882

Efter en timme återstår bara sko, glasflaska, trasigt glas, tops och trycksak av bingots 25 skräptyper. Men Ali Mermer är försvunnen. Johan Jägerström, teknisk chef, som också anslutit till gruppen ringer, och efter några minuter dyker Ali upp med flera nya påsar fyllda med skräp. Gruppen är fulltalig och kan dessutom kryssa glasflaska, trasigt glas och trycksak.

– Det är första gången som jag plockar skräp på det här sättet. Det är ganska roligt. Riktigt bra tajming med vädret också, säger Ali Mermer.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0869

Vid fotbollsplanen vid Källbringsskolan står Gunilla Ahlin, teknisk administratör, och plockar.

– Det konstigaste som jag hittat idag är nog en klädkrok från ett omklädningsrum. Men det jag tänker på mest är att det är så mycket skit på marken. Man får snabbt ihop jättemycket. Jag tycker att det här är en superbra aktivitet som vi borde göra varje år. Dels är det en vettig gemensam sak att göra, dels behövs det ju uppenbarligen. Jag gillar det, säger Gunilla Ahlin.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0929

På väg tillbaka mot Källbrinks IP kommer Mathias Holm, IT & digitaliseringschef,  med händerna fulla.

– Det konstigaste som jag hittat är en golfboll, eftersom det inte finns någon golfbana här. Det mest känslosamma: nappen. I alla fall för den som tappade den. Det tyngsta: En vägskylt. Det tråkigaste som jag hittat idag är nog en läkemedelsask, för det förgiftar naturen. 

Hela Huddinge Städar 2048Px 0903

Klockan närmar sig kvart över två när Annika Nilsson Ebers, inköpsansvarig, kommer tillbaka med en proppfull kasse.

– Det var kul och faktiskt riktigt tillfredsställande att plocka. Jag är förvånad över hur mycket skräp det finns och hur snabbt det går att plocka upp det.

Hela Huddinge Städar 2048Px 0946

Tillbaka vid Källbrinks IP börjar skräphögarna växa. Men hur går det med bingot? De flesta grupper har haft svårt att hitta skor och tops. Människor står och pratar i små grupper i solen. Sneglar på varandras högar. Jan Eriksson, projektledare, däremot far runt IP med skräpplockaren i högsta hugg. Plötsligt dyker han upp med ett litet smutsigt föremål fastnypt i plockarens klo. Ett sus går genom folkmassan. En tops! Triumferande läggs bytet ner i gruppens hög. Tävlingen är över, vinnargruppen korad. 

Hela Huddinge Städar 2048Px 1003

Nu återstår bara lite fakta och fika. Visste du att det tar 50–100-tals år för en plastpåse att brytas ner i naturen? Eller 25 år för ett tuggummi, upp till 100 år för en fimp och 1 000 år för en PET-flaska.

– Om man tänker på hur lång nedbrytningstiden är för det mesta av skräpet så har vi gjort en fantastisk insats här idag. Plockar vi inte upp det så försvinner det inte, säger Therese Silfverduk.

Hela Huddinge Städar 2048Px 1018
Hela Huddinge Städar 2048Px 1027

Hela Huddinge städar

Hela Huddinge städar är ett aktivt samarbete i föreningen Samverkan i Huddinge, där Huddinge Samhällsfastigheter är med. Tillsammans har fastighetsbolag, Huddinge kommun och föreningar planerat skräpplockning på många olika håll i Huddinge under perioden 13-18 september 2021. 

Syftet med veckan är att uppmärksamma en av vår tids största miljöhot, nedskräpningen och att  gemensamt sätta fokus på frågan.

Text & foto: Ola Jacobsen

Publicerad:

Senast uppdaterad: