Alla våra inkommande telefonsamtal hanteras digitalt från och med den 10/2!

Alla våra inkommande telefonsamtal hanteras digitalt från och med den 10/2!

Här kan du läsa mer om hur vår AI-kundtjänst fungerar. Om du behöver komma i kontakt med oss och funktionerna i AI-kundtjänst av någon anledning inte fullföljs korrekt, kontakta din fastighetsvärd. Vi uppdaterar AI:t löpande och det blir mer intelligent allteftersom tiden går.

Hoppa till innehållet

Arbetsglädje och frisk luft i Flottsbro

2019-03-12
EN DAG PÅ JOBBET: Det är onsdag i slutet av februari och i den höga klara luften har närmare 200 elever friluftsdag. Liftvärden Tomas Johansson borrar i snön och sätter upp skyddsnät i botten av barnbacken.

hemsida-5723.png
Liftvärd Tomas Johansson bygger staket nere vid Flottsbrobackens liftkö.

– Just idag är det många som åker för första gången och kommer lite för fort ner mot liftkön. Med hjälp av staket kan jag bygga fållor som tvingar dem att svänga lite och bromsa så att de inte kommer med för hög fart in i sina skolkamrater.

Tomas Johansson var hovslagare tidigare, men gjorde en stor hjärtoperation förra året.

– Hovslageri är väldigt fysiskt krävande så jag kunde inte fortsätta med det efter operationen. Jag har åkt mycket skidor så det känns naturligt att hitta något inom det. Det här är ett fantastiskt jobb. Att få vara ute i naturen tillsammans med trevliga arbetskamrater sådana här dagar, det är oslagbart, säger Tomas Johansson.

Öppet för skolor som har friluftsdag

Under vardagarna är Flottsbros skidanläggning öppen för skolor som har friluftsdag. Även om de flesta av skolans elever började den här förmiddagen i barnbacken har flera avancerat till de högre och brantare backarna.

Vid ankarliften hjälper liftvärden Susanna Frankenberg gästerna tillrätta.

– Jag gillar att vara utomhus, friluftsliv och hälsa. Jag älskar att möta olika typer av människor och inspirera andra till att vara utomhus och röra på sig. Flottsbro ligger så fint. Jag uppskattar att få vara utomhus här och arbeta med kroppen, säger Susanna Frankenberg.

hemsida-0302.png
hemsida-6108.jpg
Som liftvärd ser Susanna Frankenberg till att alla åker säkert och inte ramlar.

– På vardagarna kommer många olika skolor hit med sina elever. Allt från Manillaskolan med elever som är döva eller har en hörselnedsättning till innerstadsskolor och skolor från områden som inte är så stereotypa. Alla får möjlighet att komma hit och åka skidor. Det är en salig blandning av människor.

En sak som Susanna Frankenberg uppskattar med arbetet som liftvärd är att få vara med och se hur besökarna växer och utvecklas.

Ett extra öga för barn och nybörjare

– I början hjälper man till och instruerar. Ju mer vana de blir desto mer släpper jag dem på egen hand. Många nybörjare blir snabbt varma i kläderna och klarar av att ta liften själva. De börjar dagen i barnbacken och kan knappt ta liften och så vid lunch kan de ta släp- eller sittliften upp i de branta backarna. Det är häftigt att se den resan.

Som liftvärd ser hon till att besökarna åker på rätt sätt, säkert och så de inte ramlar.

– Jag representerar också Flottsbro, är ansiktet utåt och möter besökaren. Det är viktigt att vara glad och trevlig mot gästerna och se till att de har det bra. Samtidigt ser jag till att på- och avstigningsområdena hela tiden är i ordning så att det fungerar bra för gästerna, säger Susanna Frankenberg.

– Många av våra besökare är barn. De yngsta är två år ungefär. Jag har alltid ett extra öga för barn, nybörjare och besökare med särskilda behov.

Jag har alltid ett extra öga för barn, nybörjare och besökare med särskilda behov.

Susanna Frankenberg, liftvärd Flottsbro

Det sprakar i Susanna Frankenbergs radio som hon har på bröstet. En besökare har kommit med för hög fart ner för barnbacken och skadat sig. En skoter åker förbi liften där hon står på väg bort mot barnbacken.

Det är Tomas Gustafsson som också hört anropet och är på väg dit. I sin roll som servicetekniker är han oftast först på plats med skotern vid tillbud. Det visar sig vara falskt alarm. Men besökaren är skakad och ledsen så Tomas Gustafsson skjutsar henne till hennes lärare vid uthyrningen.

hemsida-5674.png
Tomas Gustafsson, servicetekniker på Flottsbro, är oftast först på plats med skotern vid tillbud.

Så länge temperaturen håller sig över nollstrecket driver Tomas Gustafsson en murerifirma men när vintern kommer drar han på sig understället och börjar göra snö.

hemsida-6059.png
Som servicetekniker ansvarar Tomas Gustafsson tillsammans med två kollegor för driften av anläggningen.
webb-6691[1].png
Så fort temperaturen kryper under -1 grad börjar snötillverkningen. Då arbetar två till tre personer i 12-timmarspass med att göra snö.

– Snötillverkning är det bästa. Jag älskar att göra snö och sedan schakta ut backen och se vad det blir. I år var det så kallt i januari så vi var klara med backen redan den sista januari, säger Tomas Gustafsson.

Ingen dag är den andra lik

Till sin hjälp har Tomas och hans kollegor tre sätt att spruta snö. Dels fasta lansar på båda sidor av backen, dels två typer av mobila enheter för att spruta snö.

– De tre knallgula maskinerna kan göra en väldigt fin dimma över en stor yta, så de kan göra snö redan vid 1,5–2 minusgrader. De andra behöver omkring fem minusgrader för att fungera.

Som servicetekniker ansvarar Tomas Gustafsson tillsammans med två kollegor för driften av anläggningen.

– Vi ser till att liftarna snurrar och tar hand om skadade besökare. Ingen dag är den andra lik. Det passar mig utmärkt.

Det gula solljuset silar genom kala frostiga stammar och studsar mot de frostiga grenarna. Medan förmiddagen går mot lunch tränger de värmande strålarna undan det blåa ljuset vid liftfållan i skogskanten.

Ser till att Flottsbro håller sig relevant

Det är februari och flera liftvärdar är sjuka så Andreas Häggqvist hoppar in som liftvärd under lunchen. När han var 15 år fick han sitt första sommarjobb på Flottsbro. Många år senare är han fortfarande kvar, de senaste 13 åren som anläggningschef.

hemsida-6424.png
Anläggningschef Andreas Häggqvist är ansvarig för att allt ska fungera.

– Jag uppskattar att ingen arbetsdag är den andra lik men det allra bästa med det här jobbet är att få umgås med gästerna och att få vara på plats när människor gör det roligaste som finns, säger Andreas Häggqvist.

Det allra bästa med det här jobbet är att få umgås med gästerna och att få vara på plats när människor gör det roligaste som finns.

Andreas Häggqvist, anläggningschef Flottsbro
webb-6476.png
Under ett år besöker 250 000 personer Flottsbro.

Som anläggningschef är han ansvarig för att allt ska fungera. Allt från att bemanna upp för olika säsonger till att planera utvecklingen av anläggningen, titta framåt och se till att Flottsbro håller sig aktuellt och relevant.

– Det handlar om att utveckla både aktiviteter som våra gäster efterfrågar och saker som de inte vet att de vill ha. Framför allt genom att förstärka de aktiviteter som vi redan har på plats, säger Andreas Häggqvist.

Rent konkret har det den senaste säsongen inneburit en satsning på att bygga upp en egen skidskola och att utveckla webbplatsen flottsbro.se.

– Det är blandningen av arbetsuppgifter som har hållit mig kvar här i Flottsbro i alla år. Jag gillar mest när jag får vara ute i driften och möta gäster. Att vara ute och känna glädjen med kunderna är det absolut bästa med jobbet.

Text och foto: Ola Jacobsen


Vad tycker du om att jobba på Flottsbro?

David Edberg

David Edberg

Liftvärd, Flottsbro

– Jag gillar att jobba på typ en idrottsanläggning. Att hjälpa andra att få uppleva och uppskatta frisksport. Efter mitt arbetspass idag ska jag passa på att åka lite själv också.

Leon Appelkvist

Leon Appelkvist

Liftvärd, Flottsbro

– Jag har kontakt med flera som redan jobbar här och fick tillfälle att själv börja här den här säsongen. Det är skönt att vara ute hela dagen, väldigt skönt när det är så här bra väder som idag!

Tomas Johansson

Tomas Johansson

Liftvärd, Flottsbro

– Det här är ett fantastiskt jobb. Att få vara ute i naturen tillsammans med trevliga arbetskramrater sådana här dagar, det är oslagbart.

Fakta: Flottsbro

  • Vintertid är Flottsbro Stockholmsregionens största utförsåkningsanläggning med 5 nedfarter, 103 fallhöjdsmeter, 3 liftar och en kapacitet på 4 250 personer i timmen.
  • Flottsbro har 30–80 skiddagar per säsong, beroende på vädret.
  • På Flottsbro arbetar nio fast anställda personer. Under vintersäsongen arbetar 35–60 personer i olika omfattning.
  • Under ett år besöker 250 000 personer Flottsbro.
hemsida-6078.png

Så här ser ett lördagsdygn ut på Flottsbro

06.30 Servicegruppen gör säkerhetskontroller på liftarna och åker igenom systemet för att kontrollera att det är redo att öppnas.

08.00 Personalen i skiduthyrningen börjar förbereda inför öppning. Liftvärdarna förbereder fållor och entréer.

08.30 Skiduthyrningen öppnar.

09.00 Liftarna öppnar.

18.00 Liftarna stänger.

18.30 Skiduthyrningen stänger. Backarna börjar pistas.

22.30–00.30 Pistningen avslutas. Beroende på väder och hur backarna använts ser behovet olika ut olika dagar.

hemsida-5680.png
Det finns flera delar i vår reportageserie!

Det finns flera delar i vår reportageserie!

Hos oss finns allt från engagerade projektutvecklare till fastighetsvärdar och upphandlare. I reportageserien En dag på jobbet delar vi med oss av arbetsglädje och kompetens.

Läs alla reportage

Publicerad:

Senast uppdaterad: