Vår kundtjänst via telefon är digital och hanteras av en AI-robot.

Vår kundtjänst via telefon är digital och hanteras av en AI-robot.

Om du behöver komma i kontakt med oss och samtalet av någon anledning inte fullföljs korrekt, kontakta din fastighetsvärd via direktnummer. Vi uppdaterar AI:t löpande och det blir mer intelligent allteftersom tiden går. Här kan du läsa mer om hur vår digitala kundtjänst fungerar. 

Hoppa till innehållet

Trygg vintermiljö när det snöar

EN DAG PÅ JOBBET. Om det snöar medan du sover är chansen stor att Daniel, Henrik, Fredrik och Tony är vakna. Hela vintern har de snöberedskap varannan vecka. Snöar det i Huddinge så går de upp klockan två på natten för att hinna ploga och sanda vid förskolor och skolor innan barnen och ungdomarna kommer dit. Vi har följt med under en snöig januarinatt.

HUSF Snöberedskap 2048Px 9254
Inne i fikarummet sitter Daniel Persson, Tony Olausson och Fredrik Johansson med varsin kopp kaffe.
HUSF Snöberedskap 2048Px 0694
Det finns kriterier för när det är dags att ge sig ut och ploga och halkbekämpa.

Snön faller sakta i det gula ljuset från gatubelysningen på Förrådsvägen 2 i Huddinge. Klockan är kvart över tre på morgonen i mitten av januari när Henrik Solberger svänger in över snötäcket och vevar ner rutan för att blippa upp grinden till Huddinge Samhällsfastigheters område.  

Men han är inte först. Några hjulspår i snön vittnar om att hans kollegor redan är på plats. Inne i fikarummet sitter Fredrik Johansson och Tony Olausson med varsin kopp kaffe. Strax ansluter även Daniel Persson. Medan kaffet långsamt väcker livsandarna fortsätter orsaken till den tidiga koppen att falla utanför fönstren. De fyra männen har snöberedskapsvecka. Det innebär att det är deras tur att byta nattsömn mot långa nätter i traktorn om snön faller.   

Bedömer behovet

När det väntas mer än tre centimeters blötsnö, fem centimeters torrsnö eller halka ska de ut och ploga och halkbekämpa. I det här arbetslaget är det Tony Olausson som har ansvar för att bedöma behovet.  

Man blir nästan lite besatt. Jag kollar flera väderappar många gånger under dagen och kvällen, särskilt om det är på gränsen till att vi behöver åka ut. Ibland vet man ju inte heller förrän på natten hur det blir, så då får jag vakna varje timme och kolla, säger Tony Olausson. 

 Om han bestämmer sig för att aktivera plogning och halkbekämpning så ringer han runt och meddelar sina kollegor. Sedan hör han av sig till de underentreprenörer som är upphandlade för att hjälpa till.  

– Äldreboenden och andra områden kan vi ploga och sanda dagtid, men när det gäller förskole- och skolgårdar vill vi gärna köra på nätterna när det inte är någon verksamhet där, säger Tony Olausson.   

HUSF Snöberedskap 2048Px 9278
Appen Check Proof ger information om vilket fordon som ska köras ut ur traktorgaraget.

Efter en snabb kaffe och genomgång av vem som ska till vilken runda går männen ut till traktorgaraget. I appen Check Proof ser de vilket fordon de ska ta samt vilken checklista som ska följas. Nu på natten när det är bråttom räcker det med en kortare genomgång, men under dagtid gås maskinerna igenom lite djupare av den ordinarie personalen vecko- och månadsvis.   

HUSF Snöberedskap 2048Px 9320
Daniel Persson går snabbt igenom traktorn för att säkerställa att den är i bra skick inför nattens körning.
HUSF Snöberedskap 2048Px 0505
Tony Olausson är ansvarig för att aktivera snöberedskapen.

Både traktorer och all extra utrustning, som plog och sandspridare, behöver vara i bra skick. Både för att hålla längre och för att den som plogar ska kunna arbeta effektivt och hinna med att ta bort all snö och is innan dagen gryr och barn och ungdomar börjar fylla Huddinges förskolor och skolor.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 9327
Sanden forsar ur på marken utanför garaget.

Det är något knas med Fredrik Johanssons sandspridare. Den går inte att stänga av och sanden bara forsar ur på marken utanför garaget. Tillsammans med Daniel Persson får han ordning på den efter ett par minuter.

HUSF Snöberedskap 2048Px 9349
Fredrik Johansson fyller på sand.
HUSF Snöberedskap 2048Px 9368
Klockan är tio i fyra på morgon och det är tomt på vägarna där den lilla traktorn skumpar fram.

Nu är det bråttom, de andra har redan kört iväg mot sina förskolor och skolor. Fredrik Johansson fyller sand igen och sätter kurs mot Tallgårdens äldreboende.  

Klockan är tio i fyra på morgon och det är fortfarande flera timmar kvar till gryningen. Med undantag för en och annan plogbil är det tomt på vägarna där den lilla traktorn skumpar fram.  

Slitigt men kul

– Det är slitigt med snöberedskap, men också väldigt kul. Traktorn är midjestyrd så man måste vara snabb i tanken för att hinna göra rätt och komma nära och komma åt utan att fastna, säger Fredrik Johansson 

– Även om jag kört många år så lär jag mig något varje gång jag kör och blir mer och mer effektiv för varje gång jag plogar vid en fastighet.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 9450
Snön yr kring plogbladet.

Av den tidiga nattens ymniga snöfall återstår bara några eftersläntrande flingor, som sakta dalar genom den kalla luften. Natten vid Tallgårdens äldreboende är vit med inslag av gult blinkade ljus från Fredrik Johanssons traktor. Snön yr kring plogbladet när han effektivt röjer parkeringsplatsen för anställda och besökare. Därefter tar han gångvägarna innan han far vidare mot en skola några kvarter därifrån.   

På andra sidan Huddingevägen har Tony Olausson kommit fram till Kräppla förskola och skola. Även han passar på att röja parkeringen innan några anställda har hunnit dit med sina bilar.

– Om det är bråttom så prioriterar vi gårdarna så att vi är säkra på att hinna med dem innan barnen och ungdomarna kommer.

Tony Olausson

– Men som inatt när det bara kommit omkring fem centimeter torrsnö så hinner vi parkeringsplatserna också. Det är ju väldigt mycket bättre när vi hinner med dem innan någon parkerat på dem, både för oss och för de som ska parkera där, säger Tony Olausson.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 9766
Snön röjs undan på parkeringsplatsen vid Kräppla förskola och skola.
HUSF Snöberedskap 2048Px 9852
Tony Olauson vill inte köra slut på sanden för tidigt.

Det är första gången för Tony på just den här rundan, så efter Kräppla förskola och skola tar han en extra titt i sandspridaren.  

– Man vill inte köra slut på sanden för tidigt och behöva köra några omvägar för att fylla på. Det kan äventyra hela rutten, säger Tony Olausson. 

HUSF Snöberedskap 2048Px 9908
Power Hit Radio strömmar ur den öppna traktordörren.

Vid Fullersta förskola har Henrik Solberger gått ur traktorn för att öppna en grind. Power Hit Radio strömmar ur den öppna traktordörren. Det är Henrik Solbergers tredje vinter i snöberedskap.

Jag gillar att lära mig något nytt och märker att jag utvecklas hela tiden, blir snabbare och snabbare.

Henrik Solberger

– I fjol snöade det inget, i alla fall inte under mina snöberedskapsveckor, så i praktiken är det här min andra vinter. Jag gillar att lära mig något nytt och märker att jag utvecklas hela tiden, blir snabbare och snabbare.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 9942
Henrik Solberger har haft snöberedskap tre vintrar.

Klockan kvart över fem stänger Henrik Solberger den sista grinden vid Fullersta förskola och kör mot Stenmoskolan. Skolgården är bitvis väldigt trång och svår att röja med traktorn.  

– Jag kanske borde strunta i vissa av gångvägarna på den här skolgården…  risken är ju att jag skadar stuprännor och väggar. Samtidigt vill man ju röja av så att de kan använda hela skolgården, säger Henrik Solberger. 

Tips till dig som är hyresgäst för att få utemiljön vid din fastighet så bra snöröjd som möjligt

  • Innan du går hem för dagen: Titta över gården och ställ undan utemöbler, bandymål och annat som hamnat på gångvägar eller öppna ytor. Hjälp våra snöröjare genom att flytta leksaker och annan lös utrustning så att de inte står i vägen för snöröjning på mark och tak. 

  • HUSF Snöberedskap 2048Px 9766
    Om du behöver parkera på en oplogad parkeringsplats, ställ dig så att så mycket av parkeringen går att ploga, gärna tillsammans med andra bilar som redan står där. På så sätt kan så mycket som möjligt av parkeringsplatsen plogas. Enstaka utspridda bilar kan blockera plogning av en hel parkeringsplats.

Inte alltid lättplogat

Strax efter klockan sex stannar en traktor utanför Ängen förskola i Storängen. Daniel Persson kliver ur och springer ett varv runt den nybyggda förskolan och öppnar alla grindar. På ett par minuter är hela gården plogad.  

– Jag har alltid älskat maskiner, och så gillar jag att se resultat. Så det är klart att jag gillar att ploga snö. Att jobba natt har också sin charm, när hela staden står stilla och glimmar i kylan och snön. Det är fridfullt. Man kan säga att jag snöat in mig på det här, säger Daniel Persson och skrattar.  

– Men det är inte alltid lika lättplogat som här. De som planerar nybyggen planerar inte alltid för skötsel. Det är vanligt att man sätter upp för trånga grindar som våra traktorer inte kommer igenom. Det är nästan så att man tror att de glömmer bort att det kan bli vinter ibland, säger Daniel Persson.

HUSF Snöberedskap 2048Px 0381
Daniel Persson tycker om att jobba på natten.
HUSF Snöberedskap 2048Px 0231
På ett par minuter är gården vid Ängens förskola plogad.

Det är fortfarande över en timme till gryningen och medan Daniel kör vidare till nästa skola börjar vägarna så sakta att fyllas med bilar.  

Hörningsnässkolan är en äldre fastighet på en kuperad tomt som är betydligt krångligare att ploga än Förskolan Ängen. Men det är ingen tvekan om att Daniel gillar utmaningen. Koncentrerat söker han det bästa spåret för att ploga av snön och lägga ut sanden så effektivt som möjligt.  

– En sak som verksamheterna skulle kunna tänka på för att få ännu bättre plogade gårdar är att plocka undan hinder som bord och olika hemmabyggen. Under natten ska vi hinna så många platser att vi tyvärr inte hinner gå ur och flytta undan saker som är lämnade på fel ställen, säger Daniel Persson. 

Fin teamkänsla

Allt eftersom kollegorna avslutar sina rundor kör de tillbaka till Förrådsvägen 2. Där plogar de tillsammans av det egna området 

– Det är extra roligt när man har sitt gäng som man kör ihop sig med och samarbetar. Vi kan läsa av varandra och förstå vad den andra vill utan att prata. När man jobbar ihop under vardagarna i vanlig skötsel och kombinerar det med snöberedskap så får man större förståelse både för hur man själv och de andra funkar. Det ger en fin teamkänsla, säger Daniel Persson.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 0672
Tony Olauson, Daniel Persson och Fredrik Johansson trivs att jobba tillsammans.
HUSF Snöberedskap 2048Px 0390
Innan den ordinarie arbetsdagen börjar hinner de röja snö vid Huddinge Samhällsfastigheters egna kontor på Förrådsvägen.

När allt är klart blir det avrapportering och en snabb kaffe tillsammans innan den ordinarie arbetsdagen börjar.  

– Det var stressigt ett tag där, men vi hann med allt som vi skulle, så nu känns det härligt, säger Tony Olausson.  

HUSF Snöberedskap 2048Px 0682
Alla fastigheter som plogats och sandats under natten bockas av i en app.

Fredrik Johansson går igenom sin runda i appen och bockar av alla fastigheter som han plogat och sandat. Sen häller han upp en kopp kaffe och sätter sig med kollegorna.  

Jag gillar det här lilla eftersnacket, det påminner om känslan efter en match.  

Bra att veta om snö och halka

Text & bild: Ola Jacobsen


Det finns flera delar i vår reportageserie!

Det finns flera delar i vår reportageserie!

Hos oss finns allt från engagerade projektutvecklare till fastighetsvärdar och upphandlare. I reportageserien En dag på jobbet delar vi med oss av arbetsglädje och kompetens.

Läs alla reportage

 

Publicerad:

Senast uppdaterad: