Vår kundtjänst via telefon är digital och hanteras av en AI-robot.

Vår kundtjänst via telefon är digital och hanteras av en AI-robot.

Om du behöver komma i kontakt med oss och samtalet av någon anledning inte fullföljs korrekt, kontakta din fastighetsvärd via direktnummer. Vi uppdaterar AI:t löpande och det blir mer intelligent allteftersom tiden går. Här kan du läsa mer om hur vår digitala kundtjänst fungerar. 

Hoppa till innehållet

Välskötta idrottsplatser och ishallar i Huddinge – pulserar av aktivitet

2019-07-05
EN DAG PÅ JOBBET: Under försommaren pulserar idrottsplatserna i Huddinge av aktivitet. Här avlöser skolornas idrottsdagar och idrottsföreningarnas aktiviteter varandra på löpande band. Vi följde med några av Huddinge Samhällsfastigheters IP-vaktmästare och ishallsvärdar under en vanlig arbetsdag.

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0816.jpg
Ullis Öst är IP-vaktmästare på Segeltorps IP, en av Huddinge Samhällsfastigheters totalt fem idrottsplatser.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0990.jpg
I arbetsuppgifterna ingår att ta hand om tre konstgräsplaner.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0888.jpg
Ullis harvar konstgräsplanerna tre gånger per år för att luckra upp granulatet så att planerna blir mjukare.

I Segeltorp, precis på gränsen till Kungens kurva, ligger Segeltorps IP med sina tre fotbollsplaner och ridhus. Här arbetar Ullis Öst som ensam IP-vaktmästare.

– Jag började här 2010, så jag har varit med sedan invigningen. Det är ett fritt jobb och jag sköter mig mycket själv. Jag tycker mycket om att vara ute. Jag tar hand om planerna, hjälper till vid stallet, plockar skräp och klipper och plogar, säger Ullis Öst.

Hjälper varandra

– Jag har en bra dialog med Segeltorps IF:s kansli. De är snabba med att säga till om lampor som är trasiga, nät som behöver lagas eller om det behöver fyllas på med granulat på planerna.

När Ullis behöver hjälp så ringer hon någon på Källbrink.

– De är hjälpsamma och kommer alltid när det behövs.

Vad tycker du mest om att göra?

– Jag gillar att vara ute och vara aktiv. Och att sitta i traktorn och lyssna på musik medan jag plogar, harvar banan eller klipper gräs. Att sopa banan syns inte alls, men det är välbehövligt för banan blir mjukare för de som använder den. Jag hatar att plocka skräp, men det syns väl när man gjort det, säger Ullis Öst.

– Människan är lat, vi har ju "bara" 22 papperskorgar här på idrottsplatsen. Jag har också spelat fotboll i högre divisioner, men jag orkade ändå kasta tejpen i papperskorgen när jag var klar.

Jag gillar att vara ute och vara aktiv. Och att sitta i traktorn och lyssna på musik medan jag plogar, harvar banan eller klipper gräs.

Ullis Öst, IP-vaktmästare
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0801.jpg

Fakta

Huddinge Samhällsfastigheter äger och förvaltar 45 småplaner på skolor samt 15 frilufts- och idrottsanläggningar, varav:

Idrottsplatser

Stora med 11-mannaplaner

  • Källbrinks IP: fotboll 5 planer, friidrott, orientering och tennishall + 3 utebanor
  • Stuvsta IP: 2 fotboll, en inomhushall
  • Segeltorps IP: 3 fotboll
  • Nytorps mosse: 1 stor och 1 liten fotbollsplan
  • Vårbyparkens IP: 1 fotboll

Ishallar

  • Björkängshallen: 2 ispister
  • Stortorpshallen: 2 ispister, varav en uterink
  • Segeltorpshallen: 1 ispist
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0771.jpg
Idag hjälper Ullis Öst stallet att flytta på balar som lastats av på fel ställe av en leverantör.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-9597.jpg
Johan Zotterman och Patrik Blomqvist målar ishockeymål i Björkängshallens verkstad.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0311.jpg
– Jag har levt med ishockey i hela mitt liv och spelade själv tills jag var 16 år, så jobba i en ishall med bra arbetskamrater passar mig perfekt, säger ishallsvärd Patrik Blomqvist
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-9620.jpg
Patrik kör ut kantfräsen, en liten robot som åker runt och fräser bort isen runt sargkanten.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0322.jpg
För ishallsvärd Johan Zotterman är förutom kollegorna arbetstiderna en viktig anledning att trivas på jobbet.

Roligast när det är match

Även om solen skiner och det är över tjugo grader utanför Björkängshallen så är det kallare inne i verkstaden. Två personer står på knä bredvid den stora ismaskinen och målar ishockeymål.

– Jag har levt med ishockey i hela mitt liv och spelade själv tills jag var 16 år, så jobba i en ishall med bra arbetskamrater passar mig perfekt, säger Patrik Blomqvist.

Han har varit ishallvärd i ungefär 10 år.

– Roligast är det när det är match. Det kanske låter konstigt, men allra bäst tycker jag det är när något går lite snett, som att en ruta pajar. Då får vi gå in och visa upp oss och göra ett snabbt bra jobb. Då går pulsen upp. Bortsett från det gillar jag att hyvla isen så att den blir perfekt, det är det näst bästa, säger Patrik Blomqvist.

Allmänhetens morgonåkning är slut och det är dags för Patrik och hans kollegor att göra i ordning isen. Patrik kör ut kantfräsen, en liten robot som åker runt och fräser bort isen runt sargkanten. Medan roboten gör sitt går de tre ishallsvärdarna metodiskt runt med spett och ”barkar” isen. Det betyder att de tar bort den lilla vall av is som bildats precis vid sargkanten.

Bra arbetstider

Johan Zotterman har arbetat som ishallsvärd i 15 år. För honom är förutom kollegorna arbetstiderna en viktig anledning att trivas på jobbet.

– Under issäsongen jobbar vi i olika skift så att det alltid är någon här när det är träning och match. Vi har kul tillsammans och får se mycket hockey. Jag gillar att träffa mycket hockeymänniskor, både spelare och ledare.

– Under sommaren, när det inte finns någon is i hallen, arbetar alla ishallsvärdar med ommålning och renovering av hallen. Det är kul att jobba tillsammans, det är ju bara då vi är här samtidigt allihop, säger Johan Zotterman.

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-9742.jpg
Här "barkas” isen i Björkängshallen. Det betyder att den lilla vall av is som bildats precis vid sargkanten tas bort. Björkängshallen är Huddinge Hockeys matcharena med plats för 2 500 personer.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0169.jpg
– Fördelen med is är att den är så formbar. Man kan verkligen göra den perfekta ytan om man bara vet hur, säger Lars Gustafsson.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0306.jpg
Lars Gustafsson är ny medarbetare på Huddinge Samhällsfastigheter och arbetade tidigare med is på Globen och Söderstadion.

Efter 40 år tycker jag fortfarande att det är en intressant utmaning att göra en så bra is som möjligt.

Lars Gustafsson, ishallsvärd

Formbar is

Lars Gustafsson har bara arbetat i några veckor som ishallsvärd på Huddinge Samhällsfastigheter. Men han är inte ny på isen. I 40 år har han arbetat med is på Globen och Söderstadion.

– Fördelen med is är att den är så formbar. Man kan verkligen göra den perfekta ytan om man bara vet hur. Efter 40 år tycker jag fortfarande att det är en intressant utmaning att göra en så bra is som möjligt.

Hög beläggning

Men även om Patrik, Johan och Lars gör en perfekt is, så är den till för att användas.

– Ett A-lag kan träna ganska hårt. Då blir isen ganska sårig med många djupa skär. Det är en annan utmaning, att jobba med den för att få så bra is som möjligt för varje lag som kommer hit och spelar, säger Lars Gustafsson.

Vi gör exakt samma jobb här som på Globen, där jag jobbade tidigare. Den stora skillnaden är att vi har en högre beläggning på isen här. Det ställer högre krav på oss, säger Lars Gustafsson. 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0412.jpg
Dennis Johansson har arbetat många år inom Huddinge Samhällsfastigheters trädgårdsavdelning och har stor nytta av sin känsla för det gröna på idrottsplatserna.

Kommunens största idrottsplats

På Källbrinks IP arbetar fem IP-vaktmästare. Idrottsplatsen mellan Glömsta och Fullersta är med sina fem fotbollsplaner, friidrottsanläggning, tennisbanor och orientering kommunens största. Alla gör allt: städar, klipper gräs, gör servicearbeten och byter lampor. Dessutom ansvarar de för många av kommunens mindre idrottsplatser. 

– För mig är det omväxlingen som är det roliga, säger Dennis Johansson, en av IP-vaktmästarna.

Han har arbetat många år inom bolagets trädgårdsavdelning och har stor nytta av sin känsla för det gröna på idrottsplatserna.

– Jag meckar också mycket. Vi har många olika maskiner, allt från gräsklippare till sopmaskiner, traktorer och trimrar. Det är kul.

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0362.jpg
Rickard Östberg spolar av gräs från en gräsklippare.

På planen mellan fordonshallen och baksidan av den stora läktaren på Källbrinks idrottsplats håller Rickard Östberg på att spola av gräs från en gräsklippare.

– Det är viktigt att hålla rent och ta hand om maskinerna, så att de håller länge. Det är bra både för bolagets ekonomi och miljön. Jag gillar att göra iordning också. Klippa och iordningställa. Måla linjer. 

Det är viktigt att hålla rent och ta hand om maskinerna, så att de håller länge. Det är bra både för bolagets ekonomi och miljön.

Rickard Östberg, ishallsvärd

– Våra idrottsanläggningar är uppskattade av folk som är här. De är nöjda och vi som arbetar med dem blir bra bemötta. Sen finns skadegörelse också. Det är inte så kul att komma hit på lördag morgon och behöva byta fyra nät i fotbollsmålen för att de är sönderskurna eller uppeldade.

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0508.jpg
Alla Huddinge Samhällsfastigheters bilar är utrustade med alkomätare och startspärr.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0491.jpg
Ali Gholam gör iordning linjemålaren.

Bilen ett viktigt arbetsverktyg

Innanför de öppna dörrarna i maskinhallen håller Ali Gholam på att göra iordning linjemålaren. Ungefär två, tre gånger i veckan blandar han eller hans kollegor färg och målar linjer på planerna.

– Men allt är roligast. Att plocka skräp är roligt, eftersom man får röra på sig. Annars sitter vi mycket i bilar och maskiner. Jag hjälper också till i ishallarna vid behov, vi samarbetar och hjälper varandra i hela bolaget.

– Bilarna är vår viktigaste maskin. Vi använder dem till allt från att tömma papperskorgar till att borsta och ploga planerna med, säger Ali Gholam.

En av kollegorna ska inte börja förrän klockan tre på eftermiddagen men har kommit in tidigare.

– Det är roligt och jag älskar att vara här. Jag har jobbat här på Källbrink länge och har sett många barn bli ungdomar och stjärnor i landslaget. Det känns coolt. Varje maraton börjar med ett steg, säger Hassan Madamga.

Hassan är idrottsutbildad vid Bagdad Universitet men har inte kunnat arbeta med idrott i Sverige.

– Jag ser hur världen utvecklas. Vi kan inte bara fokusera på hockey och fotboll. Det finns så många unga talanger inom massor med idrotter. Vi borde satsa mer på idrott, fler företag borde sponsra klubbar och utövare. Det handlar om att alla ska få en chans, oavsett bakgrund, säger Hassan Madamga. 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0647.jpg
Hassan Madamga är idrottsutbildad vid Bagdad Universitet.

Jag har jobbat här på Källbrink länge och har sett många barn bli ungdomar och stjärnor i landslaget. Det känns coolt. Varje maraton börjar med ett steg.

Hassan Madamga, IP-vaktmästare
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-0789.jpg
Källbrinks IP är den största idrottsplatsen i Huddinge.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_IP_Ishall_2048px-9528.jpg
– Våra kunder gör det här på sin fritid, de tycker det är kul. Det är sköna människor man jobbar med hela tiden och de brinner för sin grej.

Sportnörd och chef

Stefan Nilsson är chef för idrottsplatser och ishallar på Huddinge Samhällsfastigheter.

– Och så är jag sportnörd. Det är såklart extra kul att få jobba med det jag tycker är kul. Vi har hästsport, tennis, konståkning, ishockey, orientering och friidrott. Och så fotboll förstås, som alltid har legat närmast hjärtat.

Stefan har idag personalansvar för 19 personer.

– Det kan vara allt från ett fredagssamtal med någon som är lite nere till att lägga semestrar, löner och ha medarbetarsamtal. Men det är aldrig något krångel, alla säger vad de tycker. Idag är jag chef, men vi gör de här grejerna tillsammans allihop. Det är bara att gilla läget och ta det som dyker upp, säger Stefan Nilsson.

Innan han började på Huddinge Samhällsfastigheter (då Huge) arbetade Stefan som föreningskonsult i många år.

– Det är en bra erfarenhet. Jag gillar att ha koll på grejer och har lärt mig att ha många arbetsuppgifter och många bollar i luften. Det är också inom idrotten som jag har lärt mig att man inte kan säga att man inte kan. Man tar antingen reda på hur man gör eller ringer någon som kan fixa det. Jag vet aldrig vad dagen bär i sitt sköte. Det passar mig, säger Stefan Nilsson.

Text & bild: Ola Jacobsen

Det finns flera delar i vår reportageserie!

Det finns flera delar i vår reportageserie!

Hos oss finns allt från engagerade projektutvecklare till fastighetsvärdar och upphandlare. I reportageserien En dag på jobbet delar vi med oss av arbetsglädje och kompetens.

Läs alla reportage

Publicerad:

Senast uppdaterad: