Hoppa till innehållet

Kakor på husf.se

Vi använder cookies för att din upplevelse av vår webbplats ska bli så bra som möjligt. Genom att besöka webbplatsen godkänner du detta.

2022-07-01

Trygghetssatsning i Skogås ger unga arbetslivserfarenhet

Luften dallrar över den nyröjda slänten i närheten av Skogås Racketcenter. Ungdomarna i klargröna tröjor och svarta byxor tar en kort paus i skuggan. Två personer sticker ut med sina röda tröjor och naturliga auktoritet. Junior Franck Amin och Cani Mahmuod är båda 23 år och gör feriepraktik för Unga för orten i Skogås för tredje året i rad.
testName

Cani Mahmuod och Junior Franck Amin gör feriepraktik som gruppledare.

Unga för orten är en återkommande trygghetssatsning som genomförs i form av feriepraktik under sommaren i tre områden i Huddinge kommun. Huddinge Samhällsfastigheter ansvarar för Unga för orten i Skogås. Feriepraktiken innebär bland annat att de ungdomar som blir antagna får arbeta med parkskötsel, enklare renovering och målning för att skapa trivsel i området. Äldre ungdomar ges även möjlighet att söka feriepraktik som gruppledare. Så här beskriver två av gruppledarna sitt uppdrag under sommaren.

HUSF UFO Skogås 220621 2048Px 9329
Junior Franck Amin är 23 år och gör feriepraktik för Unga för orten i Skogås för tredje året i rad.

Junior Franck Amin, 23 år

– Jag pluggar till undersköterska, men gör feriepraktik som gruppledare här för att få möjlighet att utvecklas ännu mer som ledare. Man slutar aldrig lära sig. Mest lär jag mig av ungdomarna. De är så olika. En kan vara jättelugn, en jättestökig, en ännu stökigare. Hur ska jag göra för att ha läget under kontroll, och få arbetet gjort? Jag lär mig också mycket av cheferna och mina gruppledarkollegor, alla har sina tankesätt och egna sätt att jobba.

Vad gör Unga för orten betydelsefullt?

– Feriepraktiken är en bra förberedelse för ungdomarna inför arbetslivet. Här får de uppleva vad det innebär att vara seriös på jobbet. De får också nya vänner, lära sig samarbeta och fungera som ett lag. Som gruppledare får man utveckla sina kunskaper i att leda team och kunna arbeta med olika människor.

HUSF UFO Skogås 220621 2048Px 9292

Förmiddagen ägnade gruppen åt att olja in träbänkar.

– Nu efter lunch har vi rensat hela slänten. Det är väldigt varmt i solen, så de är lite trötta och griniga. Nu ska vi bara försöka få in det sista innan arbetsdagen är slut och de kan sticka och bada, säger Junior Franck Amin.

Lite längre bort i slänten arbetar Cani Mahmuod tillsammans med sin grupp. Hon är gruppledare för Unga för orten för tredje året i Skogås och pluggar till lärare för årskurs 7–9.

HUSF UFO Skogås 220621 2048Px 9339
Cani Mahmuod är 23 år och pluggar till lärare för årskurs 7–9.

Cani Mahmuod, 23 år

– När jag sökte första året var jag nyinflyttad här. Jag är uppvuxen i Östersund, men hade precis bott ett tag i USA. Jag tänkte att sommarjobbet skulle vara en bra möjlighet att lära känna kompisar – och det var det också. Sen har de frågat om jag ville komma tillbaka.

Vad betyder uppdraget som gruppledare för dig?

– De här ungdomarna har precis gått ut nian så det är ett sätt att få uppleva hur det är att arbeta med ungdomar i den här åldersgruppen. Jag lär mig mycket av dem. Visst uppstår det utmanande situationer ibland, men man lär sig mycket av det med. Så kommer det vara i klassrummet också.

Vad är det bästa med feriepraktiken?

– Det bästa är att jobba tillsammans. Vi har slagit ihop våra grupper, det gillar både feriepraktikanterna och gruppledarna. Visst kan det vara varmt vissa dagar och mycket jobb, men det är lyxigt också: Det är sommar, vi kan vara ute, vi har musik och vi pratar med varandra medan vi jobbar. Det är superkul!

Samverkan i Huddinge

Projektet finansieras av föreningen Samverkan i Huddinge. Medlemmar i föreningen är bland annat Huddinge kommun, Huddinge Samhällsfastigheter, Huge Bostäder, Balder, Magnolia Bostäder och Victoriahem.

Fem mål med Unga för orten:

  • Rusta upp och modernisera i sitt område
  • Skapa trygghet i sitt område
  • Skapa jobb genom att själv arbeta för sitt område
  • Stärka demokratin i sitt område
  • Skapa och delta i kulturen och idrotten i sitt område

 

Publicerad:

Uppdaterad: