Hoppa till innehållet

Kakor på husf.se

Vi använder cookies för att din upplevelse av vår webbplats ska bli så bra som möjligt. Genom att besöka webbplatsen godkänner du detta.

Trygg vintermiljö

När snön kommer arbetar vi dygnet runt för att skapa en trygg vintermiljö vid alla våra fastigheter.

Vid förskola och skola sker snöröjning och halkbekämpning kvällar och nätter, för barnen och elevernas säkerhet. Det som röjs dagtid är gångstråk, körvägar, trappor, entréer och utrymningsvägar. Dagtid röjer vi även snö vid övriga fastigheter såsom äldreboenden och idrottsanläggningar.

 

Frågor & svar

När det snöar väntar våra snöröjare oftast med att sätta igång tills verksamheterna i våra lokaler har slutat för dagen. När vi måste snöröja under dagtid sker det under stor försiktighet och i samförstånd med verksamheterna. De som har snöjour hos oss följer väderleksrapporterna, så du behöver inte anmäla snöfall om inget akut händer under dagen.

Vi maskinplogar våra skol- och förskolegårdar under natten mellan kl 24.00-06.30.  På grund av säkerhetsrisken maskinplogar vi inte våra skol- och förskolegårdar dagtid. 

Snöröjarna röjer bara körvägar fram till entrén och nödutgångar. Hela gårdsytan snöröjs normalt inte. Tänk på att även om det är snöröjt så är ytan inte helt snöfri. Men det ska vara plogat och sandat så att det är säkert att ta sig fram. 

När vi snöröjer blir det ofta stora snöhögar och snövallar, som vi försöker lägga på lämpliga platser. Normalt så blir inte högarna högre än två meter och lämnas då kvar för att smältas av vårsolen. Om en snöhög placerats på en olämplig plats, till exempel framför en utrymningsdörr, ska du genast anmäla ett serviceärende i vår kundportal.

Istappar är vackra men kan vara mycket farliga. Vi prioriterar alltid att åtgärda fara för person. Det betyder att vi börjar med att ta bort istappar ovanför gångstråk och entrér. Istappar ovanför till exempel buskage har en lägre prioritet. 

När det blir plusgrader och snön smälter är det stor risk för vattensamlingar på gården och att brunnar blir igensatta. Anmäl då ett serviceärende i vår kundportal.

Under våren görs en samlad sandupptagning på samtliga fastigheter enligt ett schema.

Detta är vår prioritering vid snöröjning:

  1. Säkerhet för person
  2. Säkerhet för egendom
  3. Tillgänglighet och transport

 

Hjälp till inför snöröjningen

Förskola och skola

  • Se till att barnen inte vistas i närheten av pågående snöröjningsarbeten och avspärrade områden. Detta är mycket viktigt för säkerheten!
  • Hjälp våra snöröjare genom att flytta leksaker och annan lös utrustning så att de inte står i vägen för snöröjning på mark och tak. 
  • Innan du går hem för dagen: Titta över gården och ställ undan utemöbler, bandymål och annat som hamnat på gångvägar eller öppna ytor.

Risk för fallande istapp

  • Gör en felanmälan vid stora snömängder på tak med risk för fallande istapp. Det är viktigt för allas säkerhet. 

Oplogad parkeringsplats

  • Om du behöver parkera på en oplogad parkeringsplats, ställ dig så att så mycket av parkeringen går att ploga, gärna tillsammans med andra bilar som redan står där. På så sätt kan så mycket som möjligt av parkeringsplatsen plogas. Enstaka utspridda bilar kan blockera plogning av en hel parkeringsplats.

    HUSF Snöberedskap 2048Px 0231