Hoppa till innehållet

Kakor på husf.se

Vi använder cookies för att din upplevelse av vår webbplats ska bli så bra som möjligt. Genom att besöka webbplatsen godkänner du detta.

En dag på jobbet – med el som uppdrag

Solen skiner på parkeringen utanför elverkstaden på gaveln av Huddinge Samhällsfastigheters kontor på Förrådsvägen i centrala Huddinge.

Elektrikerna Kenny Engström och Jimmy Jansson hoppar in i en av servicebilarna. Även om de oftast arbetar på egen hand är det ibland bra att vara två. Nu när vi är tre får vi klämma ihop oss ordentligt framme i förarhytten.

Första stoppet är en nerkörd lampstolpe på parkeringen till Atlas förskola vid Huddinge gymnasium.  

Fundamentet är sprucket och ska bytas ut men först måste Kenny och Jimmy hjälpas åt att koppla ur elen så att entreprenören kan arbeta säkert. 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6613.jpg
Jimmy Jansson och Kenny Engström är elektriker på Huddinge Samhällsfastigheter.

Kenny Engström är arbetande förman och har varit med sedan 1998, då kommunens fastighetsbolag för verksamheter hette Tomtberga fastigheter 

Haha, ja det är 21 år nu… Men det mesta har varit bra. Jag trivs både med kompisarna och jobbet, så jag har ingen anledning att byta. 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6645.jpg
– Här får man slutföra det man har börjat med, säger elektriker Jimmy Jansson.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6677.jpg
Som en del av det systematiska brandskyddsarbetet ser elektrikerna till att alla skyltar för utrymningsvägar är rätt placerade och lyser som de ska.
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6713.jpg
Jimmy Jansson monterar ner fästet till en trasig skylt på Vistaskolan.

Framme vid vindrutan i Jimmys bil sitter Krabat, en rospiggarnasupporter. Det är hans fru som har stickat den.  

– Vi har landställe vid Hallstavik, så det är nära till speedwaybanan, säger Jimmy Jansson.  

Han började 2013 för att få styra mer över sin dag.  

Här får man slutföra det man har börjat med.  Eftersom vi är sex elektriker finns det ofta någon annan som kan åka ut på akuta jobb om man själv står mitt i något.  

Ljusramp med spottar

Som en del av Huddinge Samhällsfastigheters ständigt pågående systematiska brandskyddsarbete, SBA, ser elektrikerna till att alla skyltar för utrymningsvägar är rätt placerade och lyser som de ska.  

Från parkeringsplatsen bakom Atlas förskola åker vi därför vidare till Vistaskolan i Glömsta. En skylt som visar på utrymningsväg har trillat ner från sitt fäste i taket på en högstadiekorridor.  

– Det är vanligt på nyare armaturer att de inte är skruvade utan har snäppfästen av plast. Dessa släpper lätt om någon slår till dem. Men nu har vi hittat en bättre modell, som dessutom är ganska billig. Den sitter mycket bättre, säger Kenny Engström.  

Han packar upp och monterar den nya skylten på en bänk i korridoren medan Jimmy Jansson monterar ner fästet till den trasiga skylten.  

Medan Jimmy Jansson gör färdigt med skylten passar Kenny Engström på att gå till expeditionen. Skolan har bett om en ljusramp med spottar riktade mot scenen och Kenny har fått offert från en entreprenör som han vill stämma av med kunden. Ibland hinner företagets elektriker inte med alla jobb själva, så särskilt extraarbeten som de får betalt för av hyresgästerna brukar de lägga ut på upphandlade entreprenörer.   

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6732.jpg
Kenny hittar skolans intendent Fredrik Mikiver och berättar om förslaget på lösning och vad det kommer att kosta.

 Är de stora? undrar Fredrik.  

Nej, det är ledlampor och de kommer hänga ovanför projektorn på en rad. Det är fyra, fem stycken som ni kan rikta som ni vill.  

– Ibland är det lektioner där också, så det är viktigt att vi kan synka med entreprenören och hitta en tid, säger Fredrik Mikiver.  

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6755.jpg
Det enda som lyser upp i trapphuset på Björkängshallen är skylten för utrymningsväg.

Rätt effekt viktigt

Nästa stopp är ett nästan helt mörkt trapphus vid Björkängshallen. Det enda som lyser upp trapporna är skylten för utrymningsväg.  

Vaktmästaren har i felanmälan berättat att de redan testat med att byta till nya lysrör. Men det visar sig snabbt att det sitter fel sorts lysrör i armaturen. 

Med lysrörsarmaturer är det viktigt att det blir rätt effekt för att rören ska funka med styrenheten i armaturen. Och här sitter det 54 W istället för 28 W som det ska, säger Jimmy Jansson.  

Han kontrollerar att styrdosan inte skadats innan han provar med lysrör med rätt ljusstyrka. Plötsligt badar trapphuset i ljus. 

Medan Jimmy packar ihop sina grejer dubbelkollar vaktmästaren vad han ska använda för lysrör. Jimmy tipsar också om var han kan köpa rätt rör till ett bra pris.  

På väg ut till bilen berättar Jimmy att det är en ganska vanlig situation för elektrikerna.  

Så här har vi det ibland. Det var lite fel bakom spakarna helt enkelt. Men de brukar sällan göra samma misstag flera gånger.  

Jag blev elektriker för att få arbeta med händerna.

Jimmy Jansson, elektriker på Huddinge Samhällsfastigheter

I bilen på väg tillbaka till kontoret berättar Jimmy om en av sina bilar, en safarigul Volvo 142 från 1971 

– Den är helt original, utan en fläck och har bara gått 6 000 mil. Det är knappt så jag vågar köra den, skrattar han.  

Jag blev elektriker för att få arbeta med händerna. Jag har alltid tyckt om att skruva, oavsett om det är el eller gamla bilar. Jag jobbade på byggen innan och uppskattar möjligheten att kunna styra min dag här på Huddinge Samhällsfastigheter. För mig gör den friheten att allt blir mycket enklare.  

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6778.jpg
Jimmy Jansson konterar fakturor.

Tillbaka på kontoret sätter sig Jimmy Jansson framför datorn 

Det vi beställer får vi kontera själva. Jag var lite orolig för skrivbordsjobbet först, men det blir inte så mycket. Dessutom tycker jag att det är bra att den som beställt grejerna får se att det blir rätt när det är dags att betala.  

Klockan är halv elva när deras kollega Lasse Andersson sticker in huvudet på kontoret i elverkstaden. Han är på väg till Huddingehallen för att titta på trasiga takarmaturer gymmet och mäta och räkna lite på ett belysningsjobb i herrarnas omklädningsrum.  

Jag tycker att det här är ett bra ställe att jobba på eftersom det känns som att jag tillför något. Folk blir ofta glada när jag kommer ut och hjälper dem.

Lasse Andersson, elektriker på Huddinge Samhällsfastigheter
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6926.jpg
Lasse Andersson
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6808.jpg
I korridoren mellan omklädningsrummet och duschrummet är det ganska mörkt.

Väl på plats hittar Lasse snabbt lamporna i gymmet och byter de trasiga HF-donen 

De som jobbar här byter själva ljuskällan men vi lagar eller byter om själva armaturen går sönder.  

I korridoren mellan omklädningsrummet och duschrummet är det ganska mörkt.  

Vi ska se vad vi kan hitta på. De har gjort om halvvägs och satt nya armaturer i duschrummet, men här utanför är det fortfarande de gamla. Och de är så gamla att de nästan inte går att laga längre när de går sönder, säger Lasse Andersson 

Som en av sex personer på Huddinge Samhällsfastigheter har Lasse Andersson jour var sjätte vecka.  

– Det är kul att få använda hjärnan på ett annat vis. Det kan ju vara vad som helst, inte bara elgrejer. Jag lagar glasrutor och stopp i avlopp. Det är kul!  

Tillbaka på Förrådsvägen sitter Bosse Johansson i solen på uteplatsen och äter lunch. Han äter snabbt och fokuserat, för han ska hinna byta en badrumsfläkt på campingen i Flottsbro innan han ska inventera takarmaturer tillsammans med Tomas Holmsten senare i eftermiddag.  

Det roliga med vårt jobb som elektriker är att man aldrig vet vad man landar på. Jag gick på byggen innan jag började här. Där är momenten så mycket längre, man kan få hänga lampor i tre veckor. Nu har jag varit här i sju år och trivs som fisken i vattnet. Jag känner att jag har hamnat rätt. Kortare, mer avgränsade jobb som man får ur händerna. Det passar mig. Att komma vidare och inte bara stå och stampa, säger Bosse och slår ihop matlådan.  

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6950.jpg
Bosse Johansson förbereder i el-förrådet inför ett uppdrag på Flottsbro camping.

Nu får vi förbereda för alla eventualiteter. Det sitter en typ av fläkt och så ska jag sätta dit en annan … och så räcker inte sladdarna.  

Han hummar runt i el-förrådet en liten stund innan han kommer ut med en sladd i näven och ett leende som fyller hela ansiktet:  

Nu åker vi och räddar världen! 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6958.jpg
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-6971.jpg
– Nu åker vi och räddar världen!

Jour under kvällar och helger

Bosse Johansson ingår precis som Lasse Andersson i jourgruppen. Han går på sin jourvecka idag efter arbetstidens slut klockan fem.  

– Då har jag en annan telefon som felanmälan kan ringa på från 17 till 07.30 imorgon bitti. 

En vanlig jourvecka innebär ofta mellan 5 och 20 timmars arbete under kvällar, nätter och helger. Vid bränder kan det handla om att vara behjälplig med lokalkännedom för Räddningstjänsten på plats.  

– Genom att vara där kan vi också skydda övriga delar av fastigheten genom att till exempel stänga av fläktar och stänga dörrar så att inte röken sprider sig till hela skolan. På det sättet kan vi till exempel slippa att evakuera 200 ungar till i onödan.  Mitt jobb handlar ytterst om att säkerställa att våra hyresgäster kan bedriva sin verksamhet, säger Bosse Johansson.  

Mycket av jourtjänsten handlar om att svara på frågor på telefon från felanmälan, larmcentralen eller de väktare som alltid patrullerar fastigheterna under kvällar, nätter och helger.  

Man tror att man varit med om allt men det är nya grejer hela tiden. Det passar mig.

Bosse Johansson, elektriker på Huddinge Samhällsfastigheter
HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-7105.jpg
Campingstugan på Flottsbro används som långtidsboende och Bosse är noga med att städa undan alla små sladdstumpar som sprätter hit och dit i badrummet medan han arbetar.

Väl i Flottsbro visar det sig att den nya fläkten passar perfekt där den gamla satt. Bosse behöver bara byta sladden från dosan till fläkten för att den ska nå. Han passar också på att byta vissa delar i dosan till modern standard.  

Nya armaturer ger lägre energiåtgång

Tillbaka på Förrådsvägen träffar vi Tomas Holmsten. Han är el-chef på Huddinge Samhällsfastigheter och tillsammans med Bosse ska han inventera takarmaturer.  

– Vi plockade ner armaturer med mycket drifttid kvar från Tomtbergaskolan i samband med en renovering där och nu är planen att vi ska sätta upp dem i Annerstaskolan i Flemingsberg, säger Bosse Johansson 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-7194.jpg
Tomas Holmsten och Bosse Johansson.

De börjar inventeringen i ett förråd i garaget på Förrådsvägen och fortsätter sedan till Annerstaskolan, där de har ett försökklassrum med de nya armaturerna.  

Där är det många klassrum som fortfarande har gamla armaturer, som börjar bli svåra att hålla vid liv.  

Med de nya armaturerna sparar vi in på både minskat underhåll och lägre energiåtgång. Dessutom får vår kund en bättre arbetsmiljö.

Tomas Holmsten, el-chef på Huddinge Samhällsfastigheter

Text & bild: Ola Jacobsen

 

Gott exempel

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-7219.jpg


Två klassrum, vägg i vägg på Annerstaskolan. Det ena med de äldre armaturerna på 170 W och det andra med de nya på 70 W. Ändå är klassrummet med de nya mycket ljusare.

 

 

HUSF_En_dag_pa_jobbet_El_2048px-7222.jpg

Publicerad:

Uppdaterad: