Hoppa till innehållet

Kakor på husf.se

Vi använder cookies för att din upplevelse av vår webbplats ska bli så bra som möjligt. Genom att besöka webbplatsen godkänner du detta.

AVSLUTAT BYGGPROJEKT: NYPRODUKTION

Bildhuggaren, Segeltorp

Vid Häradsvägen i Snättringe har vi på uppdrag av Huddinge kommun byggt ett nytt äldreboende med 90 lägenheter i vårdboendeform samt en förskola med tillhörande utegård för lek. Altura har förvärvat fastigheten Bildhuggaren 1, från Huddinge Samhällsfastigheter. Transaktionen godkändes av Huddinge kommunfullmäktige den 4 oktober, 2021.
testName

Fastigheten kommer att delas av tre verksamheter: ett äldreboende, en förskola och ett kommersiellt storkök. Altura har tecknat 15-åriga hyresavtal med Ersta diakoni, som ska driva äldreboendet, och Jensen Education, som ska driva förskolan. Båda hyresgästerna flyttar in i sina lokaler under 2022. 

Incontro, en del av restaurant- och matkedjan Eatery, som etablerade sig i storköket redan under sommaren kommer fortsatt verka i lokalen.

Så här beskrevs Bildhuggaren inför byggstart:

På uppdrag av Huddinge kommun bygger Huddinge Samhällsfastigheter ett nytt äldreboende i Snättringe med 90 lägenheter i vårdboendeform. En trädgård hör till äldreboendet. Byggnaden kommer också att rymma en förskola med tillhörande utegård för lek. Förskolan kommer att ha plats för 120 barn uppdelat på sex avdelningar. En avdelning blir nattöppen, ett så kallat nattis. Köket och personalutrymmen kommer att delas av de båda verksamheterna, vilket ger kostnadsfördelar. Verksamheterna kommer även ha en gemensam samlingssal. 

Förhoppningen är att verksamheterna inspireras att ta vara på sin unika situation.

Åsa Machado, arkitekt

Långt ifrån alla barn har kontakt med den äldre generationen i sitt normala umgänge. Samma sak gäller omvänt för äldre. Men det finns forskning som visar att båda generationerna har utbyte av varandra.

– Genom att förlägga äldreboendet med 90 lägenheter i samma byggnad som sex förskoleavdelningar, så underlättar vi utbytet mellan barn och äldre, sägen Håkan Lindblom, chef fastighetsutveckling på Huddinge Samhällsfastigheter. 

Möjlighet att se varandra och mötas

Arkitekt Åsa Machado och Origo arkitekter har omsorgsfullt planerat och utformat byggnaden så att det finns fina möjligheter för de boende och barnen att se varandra och mötas, när man så väljer.

– Kanske till Lucia-firande eller för fika i trädgården, eller bara en vink från balkongen. Förhoppningen är att verksamheterna inspireras att ta vara på sin unika situation, säger hon.

HUSF Bildhuggaren 210304 2048Px 0599Bildhuggaren, mars 2021.Bildhuggaren 200922 0188Byggprojektet Bildhuggaren fotograferat från luften den 22 september 2020.Bildhuggaren 200922 0191Den 22 september 2020 pågick utvändig finplanering och inredningsarbeten.Bildhuggaren_v51_Luft-0578.jpgI december 2019 pågick bland annat takmontage på höghusdelen och tegelmurning på låghusdelen.Bildhuggaren_v42_Luft-0258.jpgUnder november 2019 pågick stommontage av ytterväggar och bjälklag.HUSF_Häradsvägen_109-0283_webb.png (1)Häradsvägen och det pågående bygget från luften februari 2019.

 

Publicerad:

Uppdaterad: